Back to BASIC… :)

Dengan Nama Allah Yg Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang…

Sekarang dah pukul 5.00pagi…fuyooo~!! Ape yg aku buat sampai tak tido lagi nieh? Huhuhu…actually tadi ada reunion untuk Jawatankuasa Kolej Pelajar… Alhamdulillah walaupun tak ramai yg turun padang, tapi informasi daripada senior-senior yg tak ‘lokek’ memberi ilmu sedikit sebanyak menyedarkan aku tentang komitmen dan tanggungjawab dalam menjalankan amanah. Sekiranya boleh diputarkan semula masa, maafkan aku untuk berdiam diri dan otak kurang berjalan. Cume ketika dah last minute baru otak refresh, mungkin terlampau PENAT’ makan agaknya…otak jadi LEMBAB’ hahaha…patutlah kalau nak negotiation or dealing pasal business, bawaklah client kuar makan..InsyaAllah depa akan setuju dengan cadangan kita. hehehehe…. Oh ya, aku masih dalam krisis yg amat besar, cukup untuk mengatakan aku sudah MUAK’ dengan muka insan yg tak pernah nak menghormati dan menghargai insan lain. ” Satu je abg nampak, korang jangan besar kepala walaupun korang presiden ke, setiausaha ke, vice president ke, tresurer ke…kata Abang Afizan. Rase menusuk dalam hati tentang kata-kata tueh…andailah Abang Afizan tau ape yg bermain dihati aku. Ingat dalam minggu depan aku nak consult Abg Afizan tentang benda nieh… Best kan abg kalau orang tu boleh berubah… tapi apakan daya kita hnya dapat menyampaikan, terpulang pada insan tu untuk mentafsir dan merubah keadaan kepada keadaan yg lebih baik.

Aku minta maaf kalau aku terkasar bahasa dalam perjumpaan tadi. Aku tak tahu macam mane lagi care untuk menegur engkau. Teguran tersebut ikhlas datangnya dari hati..hati aku yg ingin melihat bangsa aku ‘MAJU’! Bangsa aku ‘GAH’! Bangsa aku ‘SEGAK’…tapi sampai bila nk ‘EGO’? Sampai bila nak ‘KERAS KEPALA’? Sampai bila tidak ingin menerima kritikan insan lain yg ikhlas memberikan pandangan? Kami bukan lembu yg ‘dicucukkan hidung’..hanya menerima arahan dan telunjuk tanpa perasaan yg ‘stabil’ dan pemikiran yg rasional’  . Kami insan yg mempunyai satu anugerah yg dikurniakan tuhan iaitu PERASAAN’…. Bangsa aku ‘bodoh sombong’! Bangsa aku ‘hidung tinggi’! Bangsa aku masih di zon selesa’! Bila nak ‘BANGKIT’???? Bila?????????????? Bila dah terhantuk baru nak teragah…?? Angan-angan tinggi bagai ‘Mat Jenin’ Pemikiran cetek seperti si ‘Pak Pandir’…

Huhu~ Aku ke nie? hahahaha… jangan..jangan …sekali aku melontarkan kata-kata sampai esok tak habis! Hahahaha…. Aku minta maaf. Dirikuku bukan se‘PERFECT’ mane..tegurlah aku jika aku mempunyai kelemahan dan kesalahan…  Tuhan, aku tahu kau sentiasa berasa di sisiku, bantulah aku dalam membuat segala keputusan. Adkah keputusan yg aku bakal buat ini adalah yg terbaik buat aku? Tapi aku rasa aku ada tanggungjawab…haishhh~ entah lah..sampai bila kita nak fikir tentang orang lain, tapi depa tak pernah nak fikir perasaan kita. Semoga keputusan yg aku buat nie adalah sebaik-baiknya buat diri aku. InsyaAllah…

Actually, today is the most happiest day sebab boleh spend some time sahur dengan adik kesayangan…berborak-borak tentanghal-hal duniawi yg ntah bila berkesudahan. Alhamdulillah.. aku nampak kami ada ‘CHEMISTRY’..dari cara kami ‘berfikir’ sampai cara kami ‘bekerja’. I was so thankful to God because  he was sent for me…. Hopefully he wont leave me like others leave me. Last night also I was crying alone in my room…just because I was felt lonely and was thinking about my most beloved sister, Kak Star… She was like an ‘angel’ in my life. I used to said to her that I was not like the ‘ANIS’ before and I wish she was here to comfort me… No one can replace her here in my heart. I miss u akak….seriously i miss you…. I wish you are here like before…………….

‘Tut..tut..tut..tut…’ pkul 12.34 am saya menerima pesanan ringkas SMS dari Presiden Kelab tercinta ‘ SEKRETARIAT RAKAN MUDA’ I was PROUD to be ‘SRMian’. ” Anis ada credit tak? Call saya jap boleh? Sorry ganggu…hehehe” Terasa tak sedap hati bila kak tikah hntr msg macam tueh, tapi aku tak dapat straight away call dia coz sesi luah-meluah SCC masih ‘hangat’. Janji aku pada kak tikah,bile berakhir semua aku akan call dia..tapi Subhanallah…aku lupa! Kepala asyik teringat “Adek tercinta” 😛 Pukul 03.43am: Agaknya kak tikah resah, kenapa aku tak call dia akhirnya dia pun menghantar SMS lagi satu ” Anis sj nak bgtau heart feeling aku skrg ni, bace eh, then delete just kalo aku ada salah grg sgt, serious sgt, bagitau aku..aku minta maaf n try change -ve things..thnx :D” So for the next 5 minutes, aku terima Mesej nieh ” Aku risau..Ya Allah.. Berikanlah aku kekuatan..Knapa terlalu ramai org yg memandang serong club aku Ya Allah..Mrk xtau bagaimana sukarnya nak memimpin sebuah club. Dan kami adlh student. Tidak mungkin setiap masa berhabis dgn event. Kenapa mereka xfaham2, then sebar ‘FITNAH’ yg tak betol. Adakah mereka dengki dgn kami? Memangnya kami sekretariat tapi kami juga baru nak membangun. Baru nak berdiri sebaris dengan club2 lain, jadi jgn expect kami tak buat keje, malas, takde usaha..Ya Allah, tambahkan sifat sabar dalam diriku dan lindungi exco-exco and club aku sentiasa, terutamanya time aku takde..biarlah semua pihak memberi kerjasama jika ada exco2 aku yg perlukan bantuan n khidmat nasihat. Kami juga masih bnyk yg tak tau. Tutuplah mulut-mulut mereka yg sukekomple pasal srm.Biarlah mrk phm n tau srm mmu mlk bukanlah seperti ‘fitnah’2 yg disogokkan pada mereka selama ini..Amin Ya Rabbal A’lamin…”

Ya Allah…ketika aku sedar msg ni mungkin kak tikah sedang tidur lena…saya minta maaf kak saya takde disisi akk untuk tenteramkan akak tika akak dalam kesusahan hati. Sayu hati seorang pemimpin untuk menjaga kelabnya supaya jadi yg terbaik, supaya terhindar dari ‘fitnah’2 dan permainan kotor duniawi. Bangsa kami sendiri sanggup ‘menjatuhkan’ kami? Bangsa kami sendiri sanggup ‘melumpuhkan’ semangat perjuangan kami? Paling menyedihkan…BANGSA KAMI SENDIRI YANG SANGGUP ‘MENYOGOK’ dan ‘MEMPERLEKEHKAN’ usaha kami? Kenapa BANGSA kami tidak satu hati? Suke melihat kejatuhan orang lain… Memang bangsa kami kaya dengan P.H.D (Perasaan Hasad Dengki). Sampai bila ‘bangsa kami’ nak maju?? Asyik ‘tikam’ sane-sini… Janji saya kak, selagi saya masih hidup, saya akan sentiasa berada di sisi akak memberikan sokongan. Kita sama-sama buktikan bahawasanya “SRM MMU MLK” bukanlah seperti yg dicanang-canangkan… Sabar ye kak…tuhan sentiasa di pihak yg benar 🙂

Pasang-surut hidup aku.. aku bersyukur tuhan sentiasa menguji keimanan aku… Tuhan tak lupa tentang kewujudan aku diantara hamba-hambaNya yg laen… Aku tahu DIA sayangkan aku. Terima Kasih Ya Allah dengan limpahan kasih sayangMu. aku terasa lebih ‘SECURE’ walaupun aku keseorangan…kerana AKU ada KAU……… 🙂 Ameen

::akuinsanlemah:: 6.18am

~ by yakeshi on September 21, 2008.

3 Responses to “Back to BASIC… :)”

  1. ish3…anis..sabor yer…
    den berdoa korg srm mmu melaka berjaya dalam menjalankan tanggungjawab korg.

    takyah layan org yg tak reti respect kite apabila die mahukan kita respect die.

  2. mcam mane lak den bleh ada alamat blog anis nieh?
    :-s

    ape2 pun…
    thanks deen 🙂

  3. jalan2 kat blog org lain..ternampak address anis..so singgah la..hehe..

    Selamat hari raya yer..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: