|: New Episode?! :|

Bismillah…Dengan Nama Allah Yg Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani

 

Amy : Ko dah berapa lame tak updated blog ko?
Aku : Lek lak aku nak updated lah nieh..Malasnyer…ekekeke 😛

 

Hahahah…seriously dah lame giler aku tak updated blog aku. Aku tgk stats blog aku stiap hari meningkat laju giler…huhu sekarang dah hampir cecah 8000!!! acam tak caye…huhu Malas seyh…internet lembab tu yg malas. Lagipun laptop aku masuk “workshop” arghhhhh~~!!!!!! 😦 seriously sedih giler. Naseb baeklah ada org sudi meminjamkan laptopnya kepadaku. Ntah sampai bila agaknya aku akan pegang laptop dia nieh. Dah macam harta benda aku plak…huhu. Actually aku sem nie sedih giler kot, aku sangkut dua paper hritu. Aku dah amek supplementary and alhamdulillah. Yang paling best aku amek supp dgn org yg aku admire. Seriously aku ada semangat nak jawab soklan and berdebar-debar bila dia dtg dekat ngan aku…kitorang meja tak jauh pun eventhough dia beta engineering…huhu Rezeki..rezeki cuci matalah aku…ekekeke

 

Actually cuti semester ketiga hritu selama 2 minggu aku dan family aku pergi menunaikan Umrah. Alhamdulillah kami dapat juga menunaikan Umrah dengan sempurna dan tanpa kesusahan serta kepayahan. Syukur sampai juga seruan Ilahi dan aku sgt beruntung dapat menunaikan Umrah di waktu remaja nie. Seriously aku tak puas melakukan ibadat kat sane. Maybe next post aku akan ceritakan pengalaman and gambar-gambar aku start from A-Z.

Hari nie aku ada kenal sorang sahabat. Cukup aku namakan dia sebagai Saifullah. Kenal secara kebetulan apabila dia cross blog aku nie dan ternampak pengalaman perit aku dengan x-bf aku dulu. Lagu Lestari – Mahligaimu Dari Air Mataku. Lagu tu cukup menyentuh perasaan coz maksud yg tersirat tu sama dengan pengalaman yg melanda. Tak sangka kami mengalami keadaan yg sama. Yang paling parah lagi dia bakal menjalani pembedahan “Brain Cancer” khamis nie. Aku doakan semoga dia tabah menghadapi semuanya. Kepada sesiapa yg ada terbace post aku nie, tolong lah doakan agar Saifullah cepat sembuh dan aku tak nak dia putus asa dlm menghadapi apa jua ujian yg diberi kepadanya.

 

 

Ya Allah Ya Tuhan Kami, Tuhan Yang Maha Pengasih Lagi Penyayang, Kau Berikanlah Kekuatan dan Ketabahan, Buat Sahabat Kami Ini, Semoga Beliau Redha Dengan Ujian Mu Ini Ya Allah, Kau Ringankanlah Dugaan Terhadapnya Ya Allah, Sesungguhnya Kau lah Pemberi Penyakit, Dan Engkaulah Yang Menyembuhkannya, Ameen…

 

 

Sem pertama nie aku banyak beol tanggungjawab dan komitmen. Symposium UPG dah ditangguh kerana telah berlakunya rombakkan dalam pucuk kepimpinan. Desa Tercinta? Karnival Keluarga Bahagia ? semua clash ngan Symposium….huhu Sayang untuk aku meninggalkan program Karnival Keluarga Bahagia USRAH…rase mcm jiwa dah sebati dengan program tue. Desa Tercinta lak program yg aku betol-betol minat gilerrr…program anak-anak angkat nie. Mane nak lepas~!!! Aku pula dah termasuk dalam ahli keluarga Majlis Perwakilan Pelajar Sekretariat Rakan Muda MMU Melaka. Huhuhu..hopefully sem nie aku dapat bahagikan masa aku untuk kepimpinan dan study aku…InsyaAllah.

 

Ape lagi aku nak merepek yerk?! Oh yerk!! Lupe lak sem nie ada kemasukkan bebudak baru lebih kurang 2000++ Hahaha..teringat waktu aku orientasi dulu. sebelom masuk lagi teruk, rase cam takot nak pegi orientasi coz takot kena buli…huhu tapi orientasi MMU mmg enjoy 😉 Fuyooo~!! Ramai ooo freshies yg dtg..aku apa lagi cube mencari mangsa…hahahaha jgn salah anggap yerk..huhu mangsa untuk jadi komiti-komiti bawah aku nie lah…hahaha.. Bleh tahan hensem-hensem gak ek!! Hahaha..haishhh~!! Balik Umrah perangai menggatal tu tak hilang lagi rupenyer yerk..ekekek 😛

Oklah…ngantuk dah…tak tau nak mereek pe lagi. Nanti lepas nie aku merepek lagi banyak. Tengoklah post berikutnya kalau tak caye….hehehe 😛 Wasalam 🙂

 

Gambar aku ngan budak kecik nieh dalam Masjidilharam

Nama dia Abdullah Dan berasal dari SIRIA

Comel sgt dia time nieh tgk ayaq liuq meleleh tueh…huhu

 

 

Advertisements

~ by yakeshi on June 25, 2007.

8 Responses to “|: New Episode?! :|”

  1. akum..
    sowwy..
    sajeje tumpng lalu kt cini..
    awk ahli kelb rakn muda ek

    leh x nk tau lamam web rakn muda?
    thanx;p

  2. lagu mahligaimu dari airmataku tu amat bermakne wat aq..maksud nye same ngan keadaan aq skang…herghhhhh cedih nye…aq x sangke r die sanggup wat aq cam nie…agaknye sume laki kat dunia nie mang suke main2 kan pompan ek…hati aq skang nie ngah terluke gile..nak wat ape ha untuk merawat hati aq yg terluke nie…tolong lah..

  3. aq rse x ley sabar r..law kaw jd kat tmpt aq kaw akan wt ape??..ishh sume prasaan ade..sakit..cedih..geram!! ade sesape bley bantu aq x??please..

    • Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani.

      Salam Qiela,
      Saya faham apa yang awak rase.
      Sebab perkara ni pun pernah terjadi pada saya dulu 3 tahun lepas.
      Memang perit bila kita dh mencurahkan kasih sayang kita semuanya pada insan yang kita cintai.
      Lelaki yang kita yakin dialah Ketua Keluarga kita.
      Lelaki yang kita yakin, dialah imam kita.
      Lelaki yang kita yakin dialah ayah kepada kandungan kita.
      Tapi sebaliknya, dia berpaling tadah atas sebab-sebab yang tertentu dan kadang-kadang tak masuk akal pun alasan nya.

      Sebab tu lah, kita perlu simpan sedikit rase cinta kita pada diri kita sendiri. Rasulullah pun pernah berkata agar Cinta kepada manusia nie biarlah berpada-pada agar nanti ketika membenci tidak berlebih-lebihan.

      Apa-apapun, muhasabah diri itu penting. Kdang-kadang kita tak nampak mane salah diri kita. Mungkin kita terlampau mendesak atau mempergunakan dirinya. Hati manusia penafsirannya lain-lain. Jadi, sekarang nie apa yang perlu Qiela buat jadikan diri Qiela insan yang lebih matang dan lebih baek dalam soal cinta. Tak perlu mencari KESEMPURNAAN tetapi cukuplah ditaburkan dengan KEIKHLASAN dan KEHARMONIAN.

      Untuk merawat luka di hati juga memakan masa yang lama. Ambil seberapa lama masa yang Qiela perlukan untuk betol-betol bersedia dalam menjalinkan hubungan cinta yang seterusnya. Kerna ingat! Cinta bukan sahaja membahagiakan malahan turut menderitakan. Setiap yang pasang pasti ada surutnya. Sulami cinta Qiela dengan kesabaran kerna saya percaya setiap kesabaran itu pasti ada ganjaran. Bina kekuatan diri dan jangan terlampau taksub dengan cinta manusia. Andai kata Qiela rase diri Qiela hampir terjatuh dengan Virus Al-Ishq (Cinta Manusia) nie dan Qiela tak mampu lagi membendung perasaan dalam hati, ingatlah pada Dia Yg Esa. Cinta DIA masih ada dan semestinya ianya KEKAL hingga bila-bila. Cepat-cepat ambil wuduq dan dirikan solat. InsyaAllah tenang apabila selesai. Ini cara yang saya biasa lakukan.

      Salah satu lagi cara adalah kita meletakkan sepenuh KEREDHAAN terhadap perhubungan ini. REDHA tak bererti menyerah kalah atau pun pasrah tetapi REDHA juga bererti IKHTIAR. IKHTIAR pula dalam konsep USAHA untuk menjadikan CINTA kalian nie tidak pudar dan sentiasa disulami rasa cinta. Jangan terlampau meletakkan harapan yang tinggi kerana kita sendiri tidak pasti adakah benar dia JODOH kita. Seeloknya, jika Qiela dah bersedia untuk membina rasa cinta sekali lagi terapkan doa nie :

      Ya Allah Ya Tuhanku,
      Jika dia benar milikku, dekatkanlah hatinya dengan hatiku.
      Jika dia bukan milikku, damaikanlah hatiku dengan ketentuanMU.
      DAMAIKANLAH HATIKU DENGAN KETENTUANMU.

      Doa nie juga saya selalu amalkan. Tekankan kepada ” DAMAIKANLAH HATIKU DENGAN KETENTUANMU” kerana cinta nie ibarat berjudi atau bertarung, kita takkan tahu apa yang bakal berlaku seterusnya. Seeloknya kita bina dulu kekuatan dalaman dan InsyaAllah jika Qiela berterusan doa nanti Qiela takkan rase sangat peritnya dan hati Qiela akan senang tenang.

      Satu lagi doa yg biasa saya terapkan :

      Ya Allah Ya Tuhanku,
      Sesungguhnya Engkau telah mempertemukan kami.
      ( Nama Saya ) + ( Nama Pasangan Saya ).
      Maka titipkanlah rindu antara kami.
      Mekarkanlah cinta kami.
      Dan permudahkan jalan jodoh kami.
      Jadikanlah kami antara pasangan yang bersyukur dengan nikmatMu.
      Dan Sinarilah hati kami dengan Nur Iman Yg Bergemerlapan.
      Ammeenn Ya Rabbal A’lamin.

      Semua nie saya belajar daripada pengalaman pahit saya 3 1/2 tahun lepas.
      Kadang-kadang Qiela, kita akan rase bersyukur sebab kita pernah di dugakan oleh tuhan dengan dugaan ini sebab semua ini akan menjadikan kita insan yang lebih cemerlang dan matang dalam mentafsir segala perlakuan. Tapi semuanya akan berbalik kepada hati dan kepercayaan. Nasihat saya, Qiela jangan hanya melihat dari perspektif yang negatif (Kesakitan dan keperitan hati) tapi Qiela juga perlu lihat dalam perspektif yang positif (dimana kita diberi peluang untuk memperbaiki kesilapan dan mempelajari apa itu ‘KEHIDUPAN’).

      Lagipun Qiela, COUPLE hanyalah sesi ‘Taaruf’ walaupun sebenarnya dalam Islam COUPLE tak di’Recognize’ tapi maksud ‘Taaruf’ disini membawa maksud ‘Sesi perkenalan’. Kita diberikan peluang untuk mengenali hati dan budi masing-masing. Jadi, jangan terlampau taksub. Mungkin bagi kita pasangan kita itu sesuai, tapi bagi dia kita ini tak sesuai buat dia. Macam-macam sebenarnya ragam manusia nie. So, jangan terlampau in-to-it sangat ye Qiela.

      Seeloknya
      Belajar merima hakikat.
      Belajar untuk muhasabah diri.
      Dan belajar untuk mencintai tuhan.
      InsyaAllah hati kita akan tenang.

      Pokok pangkalnya, Keimanan kita itu penting.
      Dan kita perlu percaya :
      Lelaki yang baik diciptakan buat perempuan yang baik dan sebaliknya.

      p/s: Semoga ianya dapat membantu. Saya pun bukannya hebat sempurna dari sudut agama. Tapi segala pandangan dan nasihat saya ini saya dapat melalui pengalaman dan usaha saya dalam mempelajari “Membina Rasa Cinta”.

      • yakeshi..thank you sangat sangat sangat sangat..yakeshi baik sangat ngan qiela..thank sebab sudi bagi nasihat kat qiela..insyaallah qiela akan cuba ikut ape yg yakeshi ckp kan ni..erm..cite cite kite tak berkenalan pon ek..ni emel qiela (cunlala_qiela@yahoo.com)..yakeshi bagi lah emel yakeshi pade qiela..emm..nanti senang senang boleh lah emel qiela..kite boleh berkenalan sekali..itu pon kalau yakeshi sudi..kite boleh jadi kawan kan..hemm..ni blog yakeshi ke?? tapi bila saya baca maklumat kat atas tu macam bukan yakeshi..yakeshi memang selalu buka blog ni ke??

      • welcome.
        tanggungjawab saya nak lihat kaum hawa nie KUAT, TEGUH & MATANG!
        =D

        Anyway,
        nie email saya.
        yake_keshi@yahoo.com

        Yup,
        nie mmg blog saya.
        nape qiela kata nie bukan macam blog sy?
        huhuhu~
        😄

      • boleh x yakeshi send 50 tips pikat hati lelaki tu kat emel qiela..
        cunlala_qiela@yahoo.com..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: